BISJKEK - De zoon van oud-president Koermanbek Bakijev van Kirgizië is vrijdag in Londen aangehouden.  

Dat hebben de autoriteiten en de Britse ambassade in het Centraal-Aziatische land zaterdag laten weten. Maksim Bakijev wordt in eigen land en in de Verenigde Staten verdacht van verduistering en misbruik van macht.

Maksim Bakijev (34), de jongste zoon van de in 2010 afgezette president, heeft wegens zijn hang naar luxe de bijnaam de Prins. Toen zijn vader aan de macht was, was hij hoofd van het centraal bureau voor ontwikkeling.

Hij ging ook over de leverantie van brandstof aan de Amerikaanse luchtmachtbasis in Kirgizië, die van cruciaal belang is voor de Amerikaanse militaire operaties in Afghanistan.

Uitleveren

Volgens de regering van Kirgizië onderzoeken de Britten of zij de zoon van de vroegere president aan de Verenigde Staten kunnen uitleveren. Er bestaat geen uitleveringsverdrag tussen Kirgizië en Groot-Brittannië. Volgens de ambassade is de man gearresteerd, omdat de Amerikanen om zijn uitlevering hebben gevraagd.

Maksim Bakijev kwam na de val van zijn vader in juni 2010 in Groot-Brittannië aan en vroeg daar asiel aan. Hij zei dat hij was gedwongen in ballingschap te gaan, omdat zijn leven in Kirgizië gevaar liep.