LONDEN - De Britse politie heeft contact met 40 potentiële slachtoffers van Jimmy Savile, de inmiddels overleden BBC-ster uit de jaren 60 tot 80 die zich op grote schaal zou hebben vergrepen aan vrouwen die destijds nog schoolmeisjes waren.

De Londense politie, die de zaak behandelt, zei inmiddels officieel 12 gevallen van seksueel misbruik te hebben geregistreerd. Zij verwacht dat dit aantal stijgt.

De affaire rond Savile barstte vorige week los door een documentaire van de commerciële tv-zender ITV, waarin vrouwen zeiden dat zij destijds als kind door de presentator en dj waren misbruikt.

De zaak heeft in Groot-Brittannië grote opschudding veroorzaakt. De excentrieke en flamboyante Savile was immens populair en geliefd, een man die als fondsenwerver tientallen miljoenen binnenhaalde voor goede doelen. De Britse koningin benoemde hem tot ridder. Nu gaan er stemmen op om hem postuum de titel 'sir' af te pakken.

In verlegenheid

De BBC is in grote verlegenheid gebracht door de kwestie en zei vrijdag twee interne onderzoeken te beginnen naar de beschuldigingen dat Savile zijn beroemdheid gebruikte om kinderen seksueel te misbruiken.

Daarbij gaat het onder meer om de vraag waarom een onderzoek van BBC's programma Newsnight naar de vermeende wandaden van Savile uiteindelijk op de plank kwam.