CAIRO - Tegenstanders en aanhangers van de Egyptische president Mohamed Mursi zijn vrijdag in Caïro met elkaar slaags geraakt.

Het waren de eerste gewelddadige botsingen op straat tussen rivaliserende groepen sinds de islamistische leider aantrad. Volgens het ministerie van Volksgezondheid zijn zeker 110 mensen gewond geraakt.

Islamisten en hun tegenstanders gooiden met stenen, flessen, brandbommen en gingen met elkaar op de vuist. Nog steeds kunnen de gemoederen tussen diverse groepen hoog oplopen als het gaat om de vraag hoe het nieuwe Egypte vorm te geven na decennia van alleenheerschappij.

De nieuwe regering zit in het zadel, maar islamisten en liberalen liggen met elkaar overhoop over de opstelling van de nieuwe grondwet, die moet worden goedgekeurd voor een nieuw parlement kan worden gekozen.

Vrijspraak

De duizenden mensen die zich op het Tahrirplein hadden verzameld, waren ook woedend over de vrijspraak deze week van voormalige ambtenaren. Die stonden terecht omdat zij opdracht hadden gegeven voor het uiteenslaan van een opstand tegen het regime van de verdreven leider Hosni Mubarak.

Maar zelfs voor die uitspraak hadden Mursi's tegenstanders al opgeroepen tot protesten tegen wat zij noemen het falen om beloften na te komen in de eerste 100 dagen van zijn presidentschap. De politie greep niet in bij de ongeregeldheden.

Alles over de situatie in Egypte in ons dossier