MOSKOU - Het Syrische passagiersvliegtuig dat woensdag werd gedwongen te landen in Turkije, had apparatuur voor radarstations aan boord.

Dat zei de Russische minister Sergei Lavrov van Buitenlandse Zaken vrijdag.

Lavrov gaf aan dat de apparatuur voor civiele en militaire doeleinden kan worden gebruikt, maar niet verboden is door internationale verdragen.

Het is voor het eerst dat de Russische regering zich uitlaat over de lading. Volgens Lavrov is het normale praktijk om dergelijke lading met een civiel vliegtuig te vervoeren.

De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan zei donderdag dat het toestel, dat onderweg was van Moskou naar Damascus, munitie vervoerde voor het Syrische ministerie van Defensie. Het toestel werd door straaljagers van de Turkse luchtmacht gedwongen te landen in Ankara. De Turkse autoriteiten vermoedden dat er wapens aan boord waren.

Het incident heeft het conflict tussen Turkije en Syrië op scherp gezet en zet de relatie tussen Ankara en Moskou onder zware druk. Syrië zegt dat Turkije leugens verspreidt en Rusland verwijt Turkije nodeloos het leven van 17 Russische passagiers in gevaar te hebben gebracht.