ROTTERDAM - Negen Somalische zeerovers hebben vrijdag gevangenisstraffen van 4,5 jaar opgelegd gekregen door de rechtbank in Rotterdam. 

Volgens de rechters is bewezen dat zij gewapenderhand een Iraans vissersschip hebben gekaapt om dat te gebruiken voor andere kapingen. De rechtbank heeft de Somaliërs vrijgesproken van poging tot moord op marinepersoneel van het Nederlandse fregat Hr. Ms. Tromp.

De rechtbank heeft de Somaliërs vrijgesproken van poging tot moord op marinepersoneel van het Nederlandse fregat Hr. Ms. Tromp.

Dhow

Het OM overweegt in hoger beroep te gaan, maar bestudeert het vonnis nog, zei een woordvoerder.

De mannen, die vorig jaar april zijn opgepakt door de Tromp, hadden al weken voor de aanhouding het vissersschip gekaapt en de 14 opvarenden gegijzeld. Toen de Tromp deze dhow wilde controleren, schoten de Somaliërs gericht op de militairen. Dit gebeurde in de wateren voor de Somalische kust.

Een reden dat het moeilijk was te bewijzen wie op de Nederlandse marine had(den) geschoten, is dat in het onderzoek in het begin meer aandacht was voor militaire belangen dan voor de opsporing. Dat is volgens de rechtbank ook logisch, omdat de piraten nu eenmaal zijn opgepakt door de Tromp, die in de Golf van Aden meedeed aan een internationale antipiraterijmissie.

Derde piratenzaak

Dit was de derde piratenzaak die de rechtbank in Rotterdam heeft behandeld, met de hoogste strafeisen tot nu toe. De zwaarste straffen werden tot nu toe uitgedeeld aan een groep zeerovers die in november 2010 het Zuid-Afrikaanse jacht Choizil kaapten. De twee hoofdverdachten in die zaak kregen 7 jaar cel.