TOKIO - Het Japanse elektriciteitsbedrijf Tepco heeft toegegeven dat het de gevaren van een tsunami voor de kerncentrale in Fukushima heeft gebagatelliseerd. 

De eigenaar van de centrale was bang dat Fukushima anders moest sluiten.

''Er was een sluimerende angst dat het bedrijf moest sluiten totdat er strenge ongevalsmaatregelen waren ingevoerd'', staat in een vrijdag gepubliceerd rapport van Tepco. Dat zou grote financiële consequenties hebben gehad.

Ook bestond de vrees bij Tepco dat de invoering van strenge veiligheidsmaatregelen tot onrust bij bewoners in de omgeving zou leiden en mogelijk tot antinucleaire protesten. Tot nu toe had het elektriciteitsbedrijf altijd gezegd dat sprake was van overmacht bij de ramp.

Schadevergoeding

De kerncentrale Fukushima I ten noorden van Tokio werd op 11 maart 2011 overspoeld door een tsunami. De koeling viel uit, waardoor splijtstofstaven gedeeltelijk smolten. Na een reeks explosies en branden raakte de wijde omgeving radioactief besmet. Het gebied is mogelijk voor tientallen jaren onbewoonbaar.

Tepco (Tokio Electric Power) zit sinds de ramp in grote financiële problemen. Het bedrijf moet miljarden aan schadevergoedingen betalen en heeft andere centrales moeten sluiten.

Alle berichten over Fukushima en de tsunami in Japan in ons nieuwsdossier