WILLEMSTAD - Curaçao krijgt op zeer korte termijn een screeningswet. 

Daarmee is in de wet bepaald dat de achtergronden van een persoon grondig worden onderzocht voordat hij of zij benoemd kan worden als minister. Dat heeft de interim-premier van Curaçao Stanley Betrian bekendgemaakt.

Op die manier is de bevolking verzekerd van integere bewindspersonen, zo stelde Betrian. Betrian ontkende dat de wet is bedoeld om oud-ministers zoals Gerrit Schotte in de toekomst buiten de deur te houden.

''Het is niet persoonlijk gericht, maar gaat om het algemeen belang", aldus Betrian. De wet zal snel in het parlement worden behandeld, zo beloofde hij.

Kabinetscrisis

Curaçao heeft al meer dan een maand een gescheurde volksvertegenwoordiging. Een meerderheid onder leiding van Dean Rozier krijgt echter de steun van het interim-kabinet.

Rozier heeft donderdag oud-voorzitter Ivar Asjes die nog maar door een minderheid wordt gesteund, uit zijn werkkamer laten verwijderen.

''Laat hem de komende week tot 19 oktober, als het volk kiest voor een nieuw parlement, maar voorzitter spelen. Zie het maar als een soort carnavalsweek", zei Asjes. ''Daarna spreekt het volk en zal het nieuwe parlement alle eventuele aangenomen wetten weer terugdraaien."