GAOMI - De Chinese Nobelprijswinnaar voor de Literatuur, Mo Yan, zei vrijdag te hopen dat zijn gedetineerde landgenoot en Nobelprijswinnaar voor de Vrede Liu Xiaobo spoedig vrijkomt.

Mo zei dit tijdens een persconferentie in zijn woonplaats Gaomi, nadat hij eerder kritiek had gekregen dat hij vermeed over het lot van Liu Xiaobo te praten.

Liu Xiaobo, die de Nobelprijs voor de Vrede in 2010 won, is sinds 2009 gedetineerd. Hij is tot 11 jaar cel veroordeeld wegens het aanzetten tot subversie.

Mo trok ook van leer tegen zijn critici, terwijl hij de visie van de voormalige revolutionaire leider Mao Zedong op literatuur verdedigde. ''Ik denk dat veel van mijn critici mijn boeken niet hebben gelezen. Als ze mijn boeken hadden gelezen, zouden ze zich hebben gerealiseerd dat ze onder grote druk zijn geschreven en een groot risico voor me vormden'', aldus Mo.

''Ik denk dat sommige opmerkingen van Mao Zedong over kunst redelijk zijn, zoals zijn visie op de relatie tussen kunst en leven.''

'Spreekt niet'

Mo Yan (57) is een pseudoniem en betekent 'spreek niet'. De boeken van de boerenzoon en voormalig soldaat zijn doorspekt met sociale kritiek. Ondanks die kritiek, wordt hij ook in eigen land als een van de meest vooraanstaande schrijvers gezien. Veel van zijn boeken zijn vertaald of verfilmd.

Mo Yan groeide op in Gaomi, in het noordoosten van China. Tijdens de Culturele Revolutie verliet hij de schoolbanken om op de akkers en in de fabriek te gaan werken. De Culturele Revolutie (1966-1976) had tot doel de leer van de Chinese leider Mao Zedong te behouden en zijn tegenstanders uit te schakelen.