JIMBARAN - Enkele honderden nabestaanden en familieleden van slachtoffers van de bomaanslagen op Bali hebben vrijdag meegedaan aan een herdenkingsbijeenkomst in Indonesië.

Het is vrijdag 10 jaar geleden dat zelfmoordenaars zich opbliezen bij twee drukbezochte uitgaansgelegenheden. Door de aanslagen door leden van de terreurgroep Jemaah Islamiyah kwamen 202 mensen om het leven, onder wie vier Nederlanders.

Onder de doden waren 88 Australiërs, vooral jonge vakantievierders en leden van rondreizende sportteams. Aan de herdenkingsbijeenkomst deden daarom veel Australiërs mee die zich hulden in de vlag van hun land. Tijdens de herdenking werden onder andere de namen van alle slachtoffers voorgelezen.

Australië

Onder anderen de Australische premier Julia Gillard woonde de ceremonie bij en hield een toespraak. Ze zei dat door de aanslagen Indonesië en Australië, buurlanden op afstand, dichter bij elkaar zijn gekomen dan ooit.

De ceremonie vond plaats onder toeziend oog van zo'n 2000 politiemensen en militairen, inclusief scherpschutters. In de aanloop naar vrijdag kreeg de Indonesische politie aanwijzingen dat radicalen mogelijk een aanslag wilden plegen bij de herdenking. De veiligheidsmaatregelen werden opgevoerd naar het hoogste niveau.