JERUZALEM - Een onbemand vliegtuig dat eerder deze week het Israëlische luchtruim binnendrong was van de Libanese Hezbollah.

Dat heeft de Israëlische premier Benjamin Netanyahu donderdag gezegd.

De drone werd al vlug door het Israëlische leger neergehaald. Wie het toestel stuurde werd nooit bekendgemaakt, maar de verdenking viel al snel op Hezbollah.

De sjiitische beweging beschikt over een uitgebreid arsenaal aan Iraans wapentuig en heeft in het verleden geprobeerd vergelijkbare vliegtuigen in te zetten.

Netanyahu prees donderdag de wijze waarop infiltraties vanuit Egypte worden voorkomen en zei dat Israël op zee en in de lucht even succesvol is, 'net zoals we de Hezbollah-operatie afgelopen weekeinde verijdelden'.

kernreactor

Het onbemande vliegtuigje is neergeschoten in de buurt van de Dimona-kernreactor. Dit zei Hezbollah-leider Sayyed Hassan Nasrallah donderdag op de televisie.

''De drone vloog vanaf Libanees grondgebied honderden kilometers over zee voor hij de vijandelijke linies van bezet Palestina overstak. Het toestel vloog daar over gevoelige installaties'', aldus Nasrallah. Hij voegde eraan toe dat de drone van Iraanse makelij was en in Libanon in elkaar gezet.

Nasrallah zei dat het niet de eerste keer is dat de Hezbollah een drone heeft gestuurd en dat het ook niet de laatste was. ''We kunnen alle zones bereiken'', aldus de Hezbollah-voorman. De sjiitische militante Hezbollah erkent de staat Israël niet en beschouwt Palestina als bezet gebied.