'Geen wapens aan boord Syrisch toestel'

MOSKOU - Aan boord van het Syrische vliegtuig dat woensdag in Turkije werd gedwongen te landen, waren geen wapens.

Dat zegt bron binnen een Russisch agentschap voor wapenexport tegen het Russische persbureau Interfax.

''Noch wapens, noch een of ander systeem of onderdelen van militaire uitrusting waren aan boord of konden aan boord zijn geweest'', aldus de zegsman.

Turkse straaljagers dwongen woensdag een Syrisch passagiersvliegtuig afkomstig uit Moskou te landen op het vliegveld van Ankara. Bij doorzoeking werd ''verdachte vracht'' gevonden en in beslag genomen. Na controle mocht het toestel verder naar Damascus.

Piraterij

Naar aanleiding van de gedwongen landing heeft de Syrische minister van Transport Turkije donderdag beschuldigd van ''luchtpiraterij''.

Tegen een Libanees tv-station noemde de minister de Turkse actie ''luchtpiraterij die tegen de afspraken in de civiele luchtvaart ingaat''.

Verklaring

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken eist een verklaring van de Turkse overheid over het incident met de Airbus, zo meldt Reuters.

De Russische overheid klaagt over het feit dat de Turken het Russische diplomaten niet toestonden om bij de Russische passagiers aan boord van het toestel te komen.

"We staan er op dat we een verklaring krijgen voor de beweegredenen van de Turkse overheid", aldus een Russisch statement, waarin verder valt te lezen dat de levens en veiligheid van de passagiers op het spel is gezet.

Poetin

President Vladimir Poetin van Rusland heeft zijn bezoek aan Turkije maandag uitgesteld. Officieel heet het dat hij andere afspraken heeft.

In de krant Wedomosti wordt evenwel een medewerker van het Kremlin geciteerd die zegt dat Poetin zich niet wil mengen in het conflict tussen Damascus en Ankara.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie