Vuurwerk verwacht bij de debat tussen Ryan en Biden

WASHINGTON - Debatten tussen vicepresidentskandidaten zijn volgens een Amerikaans politiek gezegde net zo belangrijk als de functie waar ze om strijden, niet erg groot dus. 

Dit keer lijkt er echter voor de zittende president en zijn tweede man veel op het spel te staan. Vier jaar geleden moest running mate Joe Biden van Barack Obama nog met meel in de mond praten maar donderdag mag en moet hij zelfs helemaal los gaan.

Zijn baas staat na het slappe optreden in het debat van vorig week verrassend achter in de peilingen en kan met nog een paar weken te gaan voor de verkiezingen een boost goed gebruiken.

De pittbull en straatvechter moest zich in 2008 - geheel in strijd met zijn natuur – voordoen als 'gentleman Joe'. Zijn tegenstandster van weleer, Sarah Palin, bleek niet het slimste kind van de klas en Biden moest vooral zien te voorkomen dat hij overkwam als een aanmatigende pestkop.

Dit keer kunnen televisiekijkers zich opmaken voor een echt gevecht. " Er staat dit keer geen sympathiek karakter tegenover hem. Dus hij zal zijn spreekwoordelijke wurgstokjes en boksbeugel wel meenemen", aldus Steve Schmidt. Hij hielp Palin vier jaar terug met de voorbereiding op het debat met Biden.

Zijn tegenstander is anders dan in 2008 iemand die hij de mantel mag uitvegen. De conservatieve Republikeinse afgevaardigde Paul Ryan kent het klappen van de zweep. Hij staat te boek als chef-hoofdrekenen, de economische hoop in bange conservatieve dagen en zal op zijn beurt het debat ook stevig ingaan.

Mogelijkheden

"Hij moet in het offensief blijven. Het archief van Bidens uitspraken en stemgedrag zit vol met mogelijkheden voor Ryan om verschillen aan te geven tussen Bidens woorden en Obama's daden", stelt Republikeins strateeg Tucker Eskew.

In tegenstelling tot vroegere debatten tussen vicepresidentskandidaten, die meer als decorstuk optraden, hebben beide kemphanen dit jaar echte statuur. Biden is als zittend vicepresident verantwoordelijk te houden voor het beleid van Obama en straalt geloofwaardigheid uit door zijn vier decennia aan ervaring in politieke functies.

Gehaaid

Het team van Ryan laat dat in de aanloop naar het debat donderdag ook graag weten. Ze zetten hem neer als gehaaide debater om volgens goed campagnegebruik de verwachtingen over hun eigen kandidaat te temperen. Ze cijferen voorafgaand aan het debat daarbij de verbale uitglijers (gaffes) die zo kenmerkend zijn voor Biden weg. "Hij is altijd een gefocuste debatteerder. Het is geen omgeving waarin hij uitglijers maakt."

Ryan is op zijn beurt volgens politiek commentator Dan Balz van de Washington Post "geen figuur die uit de duisternis is gehaald om de nationale kieslijst vol te krijgen". Obama viel Ryan, die al zeven termijnen diende als afgevaardigde, al aan lang voordat Romney de nominatie van zijn partij binnenhad. Ryan wordt bovendien door medestanders gezien als intellectuele leider van de Republikeinse Partij door zijn werk aan de begroting en de economie.

Uit elkaar spelen

Biden zal moeten proberen het team Ryan-Romney uit elkaar te spelen. De twee Republikeinen zijn, ondanks verwoede pogingen het anders te doen voorkomen, het bepaald niet over alles eens. Op fiscaal vlak en ten aanzien van ziektekostenverzekeringen liggen ze nog een behoorlijk stuk uit elkaar.

"Als ik me voorbereidde op Ryan zou ik zoeken naar zaken waar Romney en Ryan het niet over eens zijn en proberen Ryan de nerd naar buiten te lokken in plaats van Ryan de running mate", adviseert een Republikeinse strateeg de Democraten.

Nerd

Voorzitter van de begrotingscommissie Ryan staat bekend als de fiscale cijferman en dat weten ze in het campagneteam maar al te goed. Zijn adviseur hameren erop dat hij zich bij het grote plaatje houdt. "Hij weet dat hij een duidelijke keuze moet laten zien tussen onze boodschap van groei en meer banen en een toekomst van meer schulden en neergang", stelt een van hen tegen de politieke nieuwssite Politico.

Wat er ook gebeurt, hij moet zich niet verliezen in gedetailleerde fiscaal-economische uiteenzettingen in het debat van donderdag, waarschuwt een ander. "Dit is geen hoorzitting van de begrotingscommissie."

Het debat tussen Biden en Paul is op vrijdag 12 oktober 03:00 uur (Nederlandse tijd).

Lees alles over de verkiezingen in de VS

Tip de redactie