BRUSSEL - Ondanks een stijgend aantal aanvallen van afvallige Afghaanse militairen op internationale collega's, handhaaft de NAVO haar strategie en tijdsplan voor Afghanistan.

Eind 2014 moet de internationale, door de NAVO geleide gevechtsmissie ISAF worden afgerond. De verantwoordelijkheid voor de veiligheid van Afghanistan zal dan volledig in handen zijn van de Afghaanse troepen.

Dat benadrukte NAVO-topman Anders Fogh Rasmussen woensdag in Brussel aan het begin van overleg over Afghanistan na 2014. Wegens het toenemend aantal aanvallen van Afghaanse militairen en agenten op internationale collega's, zijn extra veiligheidsmaatregelen getroffen, aldus de NAVO-topman. ''Maar onze troepen blijven samenwerken met onze Afghaanse partners.''

Rasmussen verwacht dat woensdag een globaal plan wordt bevestigd voor de al eerder besloten vervolgmissie van de NAVO in Afghanistan. Deskundigen kunnen dat plan dan nader gaan uitwerken.

Zwaartepunt

Het zwaartepunt van de nieuwe missie komt te liggen bij het trainen van Afghaans veiligheidspersoneel en het geven van advies en bijstand. De internationale opleiders zullen nog wel beschermd moeten worden door buitenlandse troepen.