Gewapende groep viel consulaat Benghazi aan

WASHINGTON - De dodelijke aanval op het Amerikaanse consulaat in de Libische stad Benghazi op 11 september was het werk van tientallen gewapende mannen. 

Ze staken het consulaat in brand en jaagden op de diplomatieke staf, aldus Amerikaanse functionarissen in een nieuw en gedetailleerd officieel verslag.

Het nieuwe relaas spreekt een eerdere officiële lezing over de aanval deels tegen. Daarin was sprake van een min of meer 'spontane' aanval die begon tijdens een betoging tegen de anti-islamfilm Innocence of Muslims.Volgens de laatste verklaring was het echter rustig op straat toen de aanval begon.

Bij de aanval kwamen de Amerikaanse ambassadeur Chris Stevens en drie stafleden om het leven. De ambassadeur was daar voor de herdenking van de aanslagen op 11 september 2001 in de VS. Hij had een gesprek met een Turkse diplomaat, die hij op straat uitzwaaide.

Over de aanval was tevoren geen informatie binnengekomen van inlichtingendiensten, aldus de functionarissen.

De kennelijke tekortkomingen in de veiligheid bij het consulaat zijn het onderwerp van een hoorzitting in het Amerikaanse parlement woensdag. Maar het is onduidelijk welke maatregelen zo'n aanval hadden moeten voorkomen. ''De dodelijke vuurkracht en het aantal gewapende mensen was ongekend. Er is amper een soortgelijk geval geweest in de recente diplomatie.''

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie