Stadsbestuur Italië ontslagen om maffiabanden

ROME - Het complete stadsbestuur van de Zuid-Italiaanse provinciehoofdstad Reggio Calabria is dinsdag ontslagen door de regering. 

Die wil zo voorkomen dat de maffia het in de plaats geheel voor het zeggen krijgt.

Burgemeester Demetrio Arena en 30 andere functionarissen moeten hun plek opgeven. Sommigen van hen zouden banden hebben met het gevreesde misdaadsyndicaat 'Ndrangheta.

Het komt vaker voor dat Italiaanse stadsbestuurders weg moeten om hun banden met criminele groepen. Enkele kleinere stadjes, vooral in het zuiden, trof eerder hetzelfde lot. Het is echter voor het eerst dat een heel stadsbestuur van een provinciehoofdstad is weggestuurd.

Bakermat

Reggio Calabria is de hoofdplaats van de gelijknamige provincie en heeft ongeveer 180.000 inwoners. Totdat over anderhalf jaar nieuwe verkiezingen zijn gehouden, krijgen enkele door de regering aangewezen commissarissen het voor het zeggen.

De provincie Reggio Calabria is de bakermat van 'Ndangheta. Volgens experts is die uitgegroeid tot een van de grootste misdaadorganisaties ter wereld. De leden verdienen hun geld met onder meer cocaïnehandel, afpersing en witwaspraktijken.

Lees meer over:
Tip de redactie