Vervroegde verkiezingen in Israël

JERUZALEM - Israël gaat vervroegd naar de stembus. Premier Benjamin Netanyahu heeft dat dinsdag aangekondigd.

Volgens Israëlische media zal de stembusgang eind januari of begin februari plaatsvinden. De verkiezingen stonden eigenlijk gepland voor de herfst van 2013.

Netanyahu zei voor de Israëlische televisie dat het zijn coalitieregering niet lukt een akkoord over de staatsbegroting te bereiken. ''Ik heb daarom besloten, voor Israël, om verkiezingen te houden en wel zo snel mogelijk.'' Vooral enkele kleinere religieuze partijen verzetten zich tegen bezuinigingen op sociale voorzieningen.

Netanyahu's partij Likoed staat er in peilingen relatief goed voor. Door de verkiezingen naar voren te halen zou Netanyahu ook dat voordeel willen uitbuiten, aldus onder meer de krant Haaretz.

Vredesbesprekingen

Niet alleen de begroting is een heet hangijzer in Israël, maar ook de in het slop geraakte vredesbesprekingen met de Palestijnen en de manier waarop Israël moet omgaan met de vermeende nucleaire dreiging die uitgaat van Iran.

Netanyahu leidt Israël sinds 2009. Eerder was hij premier van 1996 tot in 1999. In mei stuurde hij ook al aan op vervroegde verkiezingen nadat hij in conflict was gekomen met de religieuze partijen. De centrumpartij Kadima trad toen toe tot de rechtse coalitie, waardoor de crisis werd opgelost. Dat politieke verstandshuwelijk strandde daarna echter al snel door onenigheid over de militaire dienstplicht voor ultra-orthodoxe joden.

Lees meer over:
Tip de redactie