Nieuwe premier Georgië wil lidmaatschap NAVO

AMSTERDAM - De winnaar van de Georgische parlementsverkiezingen, Bidzina Ivanisjvili, heeft dinsdag met president Michail Saakasjvili de overdracht van de macht besproken. 

De aankomend premier verzekerde na afloop dat hij Saakasjvili's Europeesgezinde koers voortzet en dat zijn land zich spoedig aansluit bij de NAVO.

In zijn eerste regeringsjaar zal premier in spe Ivanisjvili moeten samenwerken met zijn rivaal Saakasjvili. Tot Saakasjvili in 2013 aftreedt en de nieuwe grondwet van kracht wordt heeft de president nog veel macht. Bij Saakasjvili's vertrek verliest de president veel bevoegdheden aan de premier.

Ivanisjvili liet de pers na het gesprek met de president weten dat hij diens streven naar samenwerking met Europa en goede betrekkingen met de Verenigde Staten voortzet. "Europa is ons doel, en Georgië zal zich zeker binnenkort aansluiten bij de NAVO."

Miljardair

De miljardair Ivanisjvili, die als ondernemer in Rusland een fortuin vergaarde, beklemtoonde eerder juist de banden met Rusland te willen aanhalen. Sinds beide landen in augustus 2008 een korte oorlog uitvochten om de opstandige Georgische regio's Abchazië en Zuid-Ossetië spreken Moskou en Tbilisi niet met elkaar.

De Russische minister van buitenlandse zaken sprak dinsdag de hoop uit dat de nieuwe Georgische regering de betrekkingen herstelt met de sindsdien onafhankelijke gebieden. Maar van een terugkeer onder Georgisch gezag kan geen sprake zijn, benadrukte minister Sergej Lavrov.

Lees meer over:
Tip de redactie