Minstens dertig jaar cel voor coach die pupillen misbruikte

AMSTERDAM - Jerry Sandusky, de 68-jarige assistent-coach van het American Footballteam van Penn State University, heeft een celstraf van dertig tot zestig jaar opgelegd gekregen in een geruchtmakende misbruikzaak.

De Amerikaanse trainer is schuldig bevonden aan het misbruiken van 45 jongens over een periode van tenminste tien jaar. 

Maandag verklaarde Sandusky nog onschuldig te zijn: "Ze kunnen me mijn leven afnemen, en me als een monster behandelen, maar mijn hart kunnen ze niet wegnemen. Ik weet dat ik deze vermeende, misselijkmakende handelingen, nooit heb uitgevoerd. Mijn vrouw is sinds mijn huwelijk mijn enige sekspartner geweest.'' 

Geen misbruikzaak heeft in Amerika in het afgelopen jaar zoveel stof doen opwaaien als deze. Voordat de misbruikgeruchten voor het eerst klonken, gold Sandusky als een legendarische trainer van een in Amerika beroemd universiteitsteam. 

Douches

In de lange periode waarin hij het team coachte, misbruikte Sandusky in hotelkamers, in de douches van kleedkamers, en in een slaapkamer in de kelder van zijn huis, kinderen die hij via een welzijnsorganisatie binnen de universiteit begeleidde.

Enkele collega's, waaronder de inmiddels overleden hoofdcoach Joe Paterno, zouden van de misstanden af hebben geweten, maar niet de moed hebben gehad in de openbaarheid te treden. 

In juli van dit jaar kreeg de universiteit wegens het kindermisbruikschandaal al een boete van zestig miljoen dollar opgelegd. Die boete staat ongeveer gelijk aan de jaarlijkse inkomsten van het footballprogramma van de universiteit. Het geld dient te worden overgemaakt aan externe instanties die strijden tegen kindermisbruik of slachtoffers bijstaan.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie