'Kaddafi mag in Libië worden berecht'

DEN HAAG - Libië is serieus van plan om Saif al-Islam Kaddafi te berechten en is daartoe ook in staat. 

Dat betoogde de vertegenwoordigster van hoofdaanklaagster Fatou Bensouda dinsdagmiddag voor het Internationaal Strafhof (ICC). 

De aanklagers schaarden zich daarmee achter het standpunt van de nieuwe machthebbers in Libië. Ook sloten zij zich aan bij de eis van het Arabische land dat het voldoende tijd moet worden gegund om het proces tegen de zoon van de 'Gids van de Revolutie' voor te bereiden. Het is ''redelijk'' om rekening te houden met de zeer ingewikkelde situatie in Libië.

De vertegenwoordiger van de nieuwe machthebbers in Tripoli had eerder tijdens de zitting betoogd dat tijdens de omwenteling vorig jaar 30.000 doden zijn gevallen en dat het land tijd nodig heeft om een rechtsstaat op te bouwen.

Libische onderzoekers hebben al een aanzienlijke hoeveelheid bewijs verzameld voor het moment dat het land klaar is voor het proces. Zo zou Kaddafi met scherp hebben laten schieten op betogers. 

Advocaat Kaddafi

De advocaat van Kaddafi, Xavier-Jean Keïta, betoogde dinsdagmiddag voor de rechters in Den Haag dat zij het Libische verzoek om af te zien van berechting in Den Haag moeten afwijzen. 

De Malinees noemde het 'paradoxaal' dat juist de verdediging erop moet hameren dat Kaddafi in het Haagse beklaagdenbankje verschijnt. Keïta herinnerde eraan dat het toenmalig ICC-hoofdaanklager Luis Moreno Ocampo was die de rechters om een arrestatiebevel vroeg.

Volgens Keïta is het ''volstrekt lege retoriek'' als Libië beweert dat het bezig en in staat is een eerlijk proces voor Kaddafi te organiseren. In het Libische onderzoek heeft Kaddafi geen advocaat en nog geen toegang gehad tot een rechter, aldus de raadsman.

Libië ''staat helemaal los van de realiteit'' als het beweert dat het Saif al-Islam Kaddafi zelf kan berechten. De rechten van de zoon van de 'Gids van de Revolutie' zijn in het Arabische land al op tal van manieren geschonden. 

Alles over Libië in ons dossier over de onrust in het Midden-Oosten

Tip de redactie