Grimmig protest bij bezoek Merkel aan Athene

ATHENE- Bondskanselier Angela Merkel van Duitsland is dinsdagmiddag in Athene aangekomen. Haar bezoek heeft geleid tot grimmige protesten in de Griekse hoofdstad.

Het is Merkels eerste bezoek aan het noodlijdende Zuid-Europese land sinds de eurocrisis uitbrak en Griekenland torenhoge schulden bleek te hebben.

Merkel heeft de Grieken moed ingesproken. De Grieken hebben bij hun bezuinigingen al "een groot deel van de weg afgelegd. Elke dag is er vooruitgang. Ik geloof dat deze weg de moeite waard is voor Griekenland, hoe zwaar ook," zei de bondskanselier bij een ontmoeting met de Griekse premier Antonis Samaras.

Merkel sprak de wens uit dat Griekenland in de eurozone blijft. Wel zei ze dat Griekenland nog een lange weg te gaan heeft en meer kostenbesparingen moet doorvoeren.

Verzet

Tegen het bezoek bestaat veel verzet. Veel Grieken zien de bondskanselier als de drijvende kracht achter keiharde bezuinigingen op sociaal zwakkeren, zoals ouderen. Duizenden agenten zijn ingezet om Merkel te behoeden voor de boze betogers.

De politie heeft dinsdag zeker 45 jongeren opgepakt die op het Omoniaplein in het centrum van Athene tegen de komst van Merkel protesteerden.

Grimmiger

Het protest is dinsdag steeds grimmiger geworden. De Griekse politie heeft traangasgranaten afgeschoten op demonstranten, die probeerden Merkel te bereiken. Tienduizenden betogers hadden dinsdag in Athene een verbod op betogingen genegeerd. 

De demonstranten gooiden stenen, flessen en benzinebommen naar de politie. Ze probeerden door een barricade te breken die was opgezet om Merkel en haar delegatie te beschermen bij haar bezoek van 6 uur aan Athene.

In de menigte op het centrale plein Syntagma hadden vier mensen zich gekleed in Duitse legeruniformen. Ze zwaaiden met vlaggen met hakenkruizen en brachten een nazigroet.

Het is een van de grootste demonstraties in Athene sinds maanden. De politie heeft circa 6000 agenten opgeroepen. 

Samaras

Merkel werd op het vliegveld van Athene, op enkele honderden meters van de oproer, met militaire eer ontvangen door Samaras, met wie ze dinsdagmiddag een gesprek begon. ''We willen een nieuw hoofdstuk beginnen in onze relatie met Duitsland'', zei de Griekse conservatieve premier onlangs tegen media.

Merkel ontmoet in Athene ook ondernemers. De vakbonden willen haar niet spreken.

Duitsland zorgt voor het grootste deel van de EU-leningen aan Griekenland. In november staat een nieuwe lening van 31,5 miljard euro op stapel, in ruil voor 14,5 miljard euro aan bezuinigingen.

De Griekse premier zegde de financiers toe dat zijn land de beloofde bezuinigingen zal doorvoeren. "Het Griekse volk wil in de euro blijven", aldus Samaras.

Alles over de schuldencrisis en Griekenland in onze dossiers

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie