Hoogste man Los Zetas waarschijnlijk dood

N i e u w bericht, meer informatie

MEXICO-STAD (ANP/AFP) - Heriberto Lazcano, het kopstuk van het gevreesde drugskartel Los Zetas, is naar alle waarschijnlijkheid dood. Dat meldde de Mexicaanse marine maandagavond (plaatselijke tijd).

Lazcano (38), bijgenaamd 'de beul', zou samen met een ander bendelid in Cohahuila, vlak bij de Amerikaans-Mexicaanse grens, zijn doodgeschoten door Mexicaanse mariniers. De marine wacht nog op de definitieve uitslag van een forensisch onderzoek, maar er zijn sterke aanwijzingen dat het bij een van de lichamen om de gevreesde drugsbaas gaat.

De Amerikaanse regering had 5 miljoen dollar uitgeloofd voor tips die tot de aanhouding van Lazcano zouden leiden. Het Openbaar Ministerie in Mexico plaatste hem in 2011 op de lijst van 37 meest gezochte drugsbaronnen. Tips die tot zijn aanhouding zouden leiden, zouden 30 miljoen pesos (ongeveer 1,7 miljoen euro) kunnen opleveren.

Los Zetas geldt als een van de machtigste en gewelddadigste kartels van Mexico en houdt zich vooral bezig met drugssmokkel en mensenhandel. De bende werd eind jaren negentig opgericht door overlopers van de Mexicaanse speciale eenheden.

Lees meer over:
Tip de redactie