Romney passeert Obama in peiling

WASHINGTON - Vier dagen na het eerste televisiedebat tussen de twee Amerikaanse presidentskandidaten zouden de meeste Amerikanen op de Republikein Mitt Romney stemmen. 

Dat bleek maandag uit een peiling van onderzoeksinstituut Pew Research Center. Het is de eerste keer sinds tijden dat Romney in een peiling aan kop gaat.

Volgens het onderzoek dat tussen 4 en 7 oktober werd uitgevoerd onder 1511 personen, zou Romney 49 procent van de stemmen krijgen. President Barack Obama moet het doen met 45 procent.

In september lag Obama nog 9 procentpunten voor. Overigens had niet iedereen die voor het onderzoek werd bevraagd, zich geregistreerd als kiezer.

Debat 

Hoewel zijn optreden in het eerste televisiedebat vorige week Romney ook in andere peilingen de wind in de rug heeft gegeven, behoudt Obama bij de meeste onderzoeken zijn voorsprong. Romney werd na afloop van het debat door analisten als winnaar bestempeld.

Pew zei dat kiezers hem zien als de kandidaat met ''nieuwe ideeën’’. Ook zou hij beter dan de huidige president in staat zijn om de werkloosheid te bestrijden en de staatsschuld terug te dringen.

Obama moet misschien iets extra's ondernemen om zijn populariteit onder vrouwen op te vijzelen. Volgens onderzoeksinstituut Pew was Obama eerst veel populairder bij de vrouwen dan Romney. Nu zijn beide presidentskandidaten even geliefd in deze groep.

Vertrouwen

Intussen blijven beide kandidaten in de overwinning geloven. Romney zei in de stromende regen dat hij veel vertrouwen in de overwinning had. Zonder paraplu sprak hij bijna 15 minuten zijn aanhang toe.

Obama zei dat hij ''erg competitief is'' en ''vast van plan'' is de verkiezingen te winnen. Dat deed hij op een etentje waarvoor zijn disgenoten diep in de buidel hadden getast ten bate van de campagnekas.

Ondertussen gaat de verkiezingscampagne verder. Deze week gaan de vicepresidentskandidaten met elkaar in debat. Democraat Joe Biden en Republikein Paul Ryan kruisen donderdag de degens.

Buitenland

Romney heeft zoals werd verwacht  maandag in een campagnetoespraak het buitenlandbeleid van Obama op de korrel genomen. Het gevaar van een conflict in het Midden-Oosten is onder Obama toegenomen, aldus Romney.

Er is 'behoefte aan Amerikaans leiderschap in het Midden-Oosten', zei Romney. De Republikein zei voorstander te zijn van een 'assertievere' rol in Syrië, van nieuwe voorwaarden voor hulp aan Egypte en van strengere sancties tegen Iran.

Het campagneteam van Romney probeert kiezers die een vervroegde stem mogen uitbrengen voor zich te winnen. Het lijkt erop dat zijn tactiek in North Carolina en Florida, twee staten die voor Romney van cruciaal belang zijn, vruchten werpt. Obama doet het vooralsnog beter in Iowa, een andere cruciale staat.

Krachtig signaal

Romney probeerde in zijn toespraak een krachtig signaal uit te zenden richting Iran en Syrië en portretteerde Obama tegelijkertijd als een zwakke leider. Hij verwees daarbij naar de dodelijke bestorming van het Amerikaanse consulaat in de Libische stad Benghazi, waarbij onder anderen de Amerikaanse ambassadeur het leven liet.

"We laten ons niet de les lezen door iemand die op het gebied van buitenlands beleid een regelrechte ramp is geweest", diende Obama's campagnewoordvoerster Jen Psaki het kamp-Romney van repliek.

Lees alles over de verkiezingen in de VS

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie