MOGADISHU - De extremistische organisatie al-Shabaab heeft de islamitische hulporganisatie Islamic Relief de toegang ontzegd tot alle gebieden in Somalië die zij in handen heeft.

Dat heeft zij op Twitter laten weten. Het besluit kan ertoe leiden dat 1,3 miljoen in nood verkerende mensen het zonder voedsel, schoon water en gezondheidszorg moeten stellen.

Islamic Relief is een van de weinige hulporganisaties die nog in de bedoelde gebieden kunnen werken. Al-Shabaab heeft haar nog niet laten weten dat alle vergunningen zijn ingetrokken.

De extremisten hebben na een offensief van militairen van de Afrikaanse Unie en Somalië een aantal bolwerken in het zuiden en centrum van het Oost-Afrikaanse land moeten opgeven.

Wereldvoedselprogramma

Al-Shabaab neemt het de islamitische hulporganisatie kwalijk dat ze samenwerkt met andere organisaties die al langer niet meer in door de extremisten beheerste gebieden mogen werken. Het betreft vooral het Wereldvoedselprogramma van de VN.

De regionaal directeur van Islamic Relief sprak echter tegen dat hij daarmee samenwerkt. Hij zei dat de lokale teams van Islamic Relief met al-Shabaab gaan praten om het besluit teruggedraaid te krijgen.