KABUL - De internationale denktank International Crisis Group waarschuwt in een nieuw rapport dat de Afghaanse regering kan vallen als de NAVO-troepen in 2014 het land verlaten.

Het is volgens hen tijd voor maatregelen om de overheid te versterken. Dat meldde de BBC maandag.

De denktank zei dat de Afghaanse politie en het leger de veiligheid in het land niet kunnen waarborgen als de troepen zijn vertrokken.

De Afghaanse regering deed het rapport af als onzin. Ze voegde daaraan toe dat het land het vertrek van de buitenlandse troepen aankan, maar dat steun van de internationale gemeenschap wel belangrijk is.

Niet herkiesbaar

In 2014 staan er ook verkiezingen gepland, waarbij president Hamid Karzai niet herkiesbaar is. De International Crisis Group vreest dat de verkiezingen worden geplaagd door fraude. De Afghaanse regering zei dat zij een vrije stembusgang zonder fraude kan organiseren.

In 2002 werd het Afghaanse Talibanregime verdreven. In de noordelijke provincie Kunduz helpt het Nederlandse leger mee aan het trainen van Afghaanse politiemensen. Eerder zette Nederland in de provincie Uruzgan militairen in .

Gewapende groepen

De vertrekkende baas van het Rode Kruis in Afghanistan zei maandag dat de situatie in het land er sinds zijn komst in 2005 niet beter op is geworden. Volgens Reto Stocker zijn er meer gewapende groepen gekomen.

Afghanen kunnen ook moeilijker naar de dokter en komen lastiger aan medicijnen. De bevolking heeft ook last van natuurgeweld, concludeert Stocker.