Ex-president Malediven opgepakt

AMSTERDAM - De politie van de Malediven heeft maandag oud-president Mohamed Nasheed gearresteerd.

Een rechtbank heeft hem laten oppakken omdat hij tot twee keer toe geen gevolg heeft gegeven aan een dagvaarding. Hij zou worden aangeklaagd omdat hij als president de arrestatie van een rechter had gelast.

Nasheed werd opgepakt op het eiland Fares-Mathode, 440 kilometer van de hoofdstad Malé "Hij is in hechtenis genomen om dinsdag aan de rechter te worden voorgeleid", zei een politiewoordvoerder. Behalve de twee dagvaardingen had Nasheed ook een bevel van de rechter om in de hoofdstad Malé te blijven naast zich neergelegd.

Nasheed zegt dat hij eerder dit jaar door het leger is afgezet. Hij werd gearresteerd terwijl hij campagne voerde voor de verkiezingen van volgend jaar. Zijn Maledivische Democratische Partij zegt dat de rechtbank die zijn aanhouding gelastte zelf in strijd met de grondwet is opgericht en daarom illegaal is. Ook zou Nasheed geen eerlijk proces krijgen.

Protesten

Nasheed werd in 2008 de eerste democratisch gekozen president van de Malediven. Hij trad af nadat hij tijdens wijdverbreide protesten tegen de door hem gelaste geheime aanhouding van een rechter de steun van leger en politie had verloren.

Zelf zegt hij dat hij onder bedreiging met vuurwapens is afgetreden, maar een commissie van onderzoek concludeerde dat hij het ambt op legale wijze heeft neergelegd. Hij werd in juli aangeklaagd voor de illegale aanhouding van de rechter.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie