Ban waarschuwt voor escalatie Turks-Syrisch grensconflict

STRAATSBURG - Secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties heeft maandag gewaarschuwd voor een escalatie van het geweld aan de grens tussen Turkije en Syrië.

Escalatie zou ''extreem gevaarlijk" zijn, zei de VN-chef maandag tijdens de opening van het Wereld Forum voor Democratie in Straatsburg.

Volgens Ban is de situatie in Syrië catastrofaal. Dat is een ernstige bedreiging voor de stabiliteit in de buurlanden en de hele regio.

Hij deed een dringende oproep aan landen die wapens leveren aan het Syrische regime en de oppositie, daarmee op te houden, omdat het leidt tot een verdere militarisering van het conflict.

Beschietingen

De afgelopen tijd zijn er tal van grensincidenten tussen Turkije en Syrië geweest. Granaatinslagen op Turks grondgebied worden door Turkije beantwoord met artilleriebeschietingen.

De Verenigde Staten toonden zich dit weekeinde zeer bezorgd over de aanhoudende beschietingen tussen Turkije en Syrië. Deze zouden zich kunnen uitbreiden naar buurlanden en vormen een bedreiging voor de hele regio, zei de Amerikaanse minister van Defensie, Leon Panetta.

Alle berichten over de onrust in het Midden-Oosten

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie