CARACAS - Venezuela heeft zondag de voormalige beroepsmilitair Hugo Chávez Frías als president herkozen.

De 58-jarige socialist is vooral onder armen populair. Chávez regeert het Zuid-Amerikaanse land sinds 1998, toen een grote meerderheid van arme, zich achtergesteld voelende Venezolanen hem massaal tot president kozen om de regerende elite af te straffen.

Chávez heeft de stijl van de Zuid-Amerikaanse militaire dictator, de caudillo, opnieuw uitgevonden en gemoderniseerd. Hij zingt en danst en scheldt op de Amerikaanse imperialisten. Hij heeft een praatprogramma op tv waar hij oeverloos praat en propaganda maakt.

Hij stelt zich daarbij graag voor als de vader die over het bezorgde volk waakt. Hij is ook voor velen in het land van 40 miljoen inwoners een vaderfiguur. Hij heeft het tenslotte vooral over het lot van de armsten, die nog steeds het grootste deel van de bevolking vormen, ondanks Chávez's 14-jarige regeerperiode.

Socialistische staat

Zijn beleid is erop gericht de traditionele parlementaire democratie die Venezuela sinds de jaren '50 kende, te vervangen door een radicaal socialistische staat. Hij is al erg ver met de 'verbouwing' die echter tot een diepe economische crisis heeft geleid, ondanks de olierijkdom van het land.

Chávez werd in juli 1954 in het westen van het land geboren uit een lerarenechtpaar. Hij leed er naar eigen zeggen ook armoede en werd militair op zijn 17e. In de jaren 80 vormde hij met andere militairen een genootschap dat naar de Zuid-Amerikaanse historische held Simon Bolívar werd genoemd. Het werd de basis voor de latere couppogingen en zijn machtsovername.

Vorig jaar werd bij hem kanker geconstateerd. Hij zei onlangs genezen te zijn van deze ziekte.

Manipulatie

Een vooraanstaand Amerikaans parlementslid beschuldigt Chávez van manipulatie van de verkiezingen in Venezuela.

''Chávez heeft geen internationale waarnemers toegelaten bij de verkiezingen. Hij heeft onafhankelijke journalisten lastig gevallen, beheerst de rechters en gebruikte zijn macht om de verkiezingen in zijn voordeel te manipuleren'', aldus Ileana Ros-Lehtinen, de invloedrijke voorzitter van de commissie Buitenlandse Zaken van het Huis van Afgevaardigden.

De Republikeinse vindt het jammer dat Chávez is herkozen. ''Hij mag niet doorgaan zijn haat en despotisme te exporteren zoals zijn mededictators in Iran en Cuba, door de pers te onderdrukken en mensenrechten te schenden'', zei Ros-Lehtinen.