SARAJEVO - Srebrenica heeft weer een moslim als burgemeester. Media in Bosnië meldden zondagavond dat bij lokale verkiezingen Camil Durakovic de meeste stemmen heeft gekregen. 

Durakovic was tot nu toe loco-burgemeester van het Bosnische stadje. In 1995 heeft daar genocide plaatsgevonden toen het werd veroverd door Bosnisch-Servische troepen van generaal Ratko Mladic.

Naar schatting 7000 moslimmannen kwamen daarbij om het leven. De meesten van hen werden door soldaten van Mladic doodgeschoten.

Durakovic was onafhankelijk kandidaat voor het burgemeesterschap namens een coalitie van vier grote partijen. Deze coalitie werd gevormd om te voorkomen dat een kandidaat van de Bosnisch-Servische meerderheid de verkiezingen zou winnen en Srebrenica dus een Servische burgemeester zou krijgen.

Uitzondering

Voorheen mochten voormalige inwoners van Srebrenica die nu elders wonen een stem uitbrengen in hun oude woonplaats. Dat was een uitzondering op de Bosnische kieswet die alleen voor Srebrenica gold en die de moslims verzekerde van een meerderheid in de gemeenteraad en van een eigen burgemeester. Met ingang van dit jaar is die mogelijkheid echter afgeschaft.

Om toch de meerderheid te behouden en dus een eigen burgemeester te kunnen kiezen, organiseerden moslimleiders een actie waarbij oud-inwoners werden opgeroepen om zich in Srebrenica in te schrijven als kiezer.

Rijen kiezers

Zondagmiddag om vier uur had in Srebrenica 55 procent van de ingeschreven kiezers een stem uitgebracht. Omdat bij alle 25 stembureaus nog rijen kiezers stonden, verwacht de lokale kiescommissie volgens de krant Nezavisne Novine een recordopkomst.