BEIROET - Het Israëlische leger heeft zondag met gevechtsvliegtuigen oefeningen uitgevoerd boven het zuiden van Libanon. 

De oefening leek er vooral op gericht te zijn de Libanese groep Hezbollah angst in te boezemen. Zaterdag schoot Israël een onbemand vliegtuig uit de lucht, dat vermoedelijk eigendom was van Hezbollah.

Volgens het Israëlische leger vloog de drone zaterdag vanuit de Middellandse Zee het zuiden van Israël binnen. Het onbemande vliegtuig wist ver door te dringen in het Israëlische luchtruim, maar werd na twintig minuten uit de lucht gehaald door gevechtsvliegtuigen.

Israëlische media meldden dat het toestel geen explosieven vervoerde, maar dat het op een verkenningsmissie leek te zijn.

Hezbollah

Het leger wilde niet zeggen waar de drone vandaan kwam of wie de drone geproduceerd heeft. Miri Regev, een voormalige woordvoerder van het Israëlische leger, schreef echter op Twitter dat Hezbollah met steun van Iran de drone naar Israël heeft gestuurd.

"Het is een Iraanse drone, die is gelanceerd door Hezbollah. Hezbollah en Iran blijven op elke mogelijke manier proberen om informatie te verzamelen met als doel Israël schade toe te brengen", zei Regev. De laatste keer dat Hezbollah probeerde met een Iraanse drone het Israëlische luchtruim binnen te dringen was in 2006.

De oefeningen van de Israëlische luchtmacht boven Libanon waren bedoeld om Hezbollah duidelijk te maken dat Israël in de lucht veel sterker is. Als de spanningen tussen Israël en Hezbollah oplopen voert Israël vaker dergelijke oefenmissies uit.