KOPENHAGEN - In Denemarken is zondag een rel ontstaan over een vermeende Deense spion die in Jemen zou hebben geholpen met het vinden en doden van de gezochte al-Qaeda-terrorist Anwar al-Awlaki.

De krant Jyllands Posten publiceerde zondag een stuk over het bestaan van de overgelopen islamist die via de binnenlandse veiligheidsdienst (PET) de Amerikaanse inlichtingendienst CIA op de hoogte zou hebben gehouden.

Bronnen zijn een oud-PET-agent en een geluidsopname van een gesprek met een vermeende CIA-man.

Het artikel van Jyllands Posten is het eerste dat zou aantonen dat Deense spionnen in het buitenland actief zijn. Ook zou PET zo mogelijk hebben geholpen met het ombrengen van een burger. Dat is in strijd met de Deense wet.

Niet onrechtmatig

De PET ontkent dat er onrechtmatig is gehandeld, noch dat de PET-spion direct betrokken was bij de dood van Al-Awlaki door een Amerikaans op afstand bestuurd vliegtuig (drone) in september vorig jaar.

''PET's operatieve inzet in het buitenland wordt samen met relevante buitenlandse overheden gedaan, als dit van belang is voor het beschermen van PET's bronnen. We werken niet mee aan het doden van civiele personen'', schrijft de dienst in een via persbureau Ritzau verspreide verklaring.