ATHENE - De Griekse hoofdstad Athene bereidt zich met enorme veiligheidsmaatregelen voor op de komst van de Duitse bondskanselier Angela Merkel.

Veel Grieken zien in Merkel de drijvende kracht achter de draconische bezuinigingsmaatregelen van de Griekse regering die veel Grieken inkomsten en/of hun banen hebben gekost.

Merkel werd in november 2005 bondskanselier en bezoekt dinsdag Athene voor het eerst sinds de schuldencrisis uitbrak. Haar laatste bezoek aan Griekenland was in 2007.

Griekse media meldden zondag dat de politie in de hoofdstedelijke regio versterking krijgt uit andere delen van het land. Dinsdag moeten er dan meer dan 7000 agenten op hun post zijn in Athene.

Recht en orde

De Griekse gastheer, premier Antonis Samaras, heeft bezworen dat recht en orde zullen heersen en er hard wordt opgetreden tegen demonstranten. Hoe hij dat voor zich ziet, is volgens Duitse media niet helemaal duidelijk.

''De Griekse politie bleek eerdere protesten tegen de bezuinigingspolitiek die Duitsland en het IMF opleggen, vaak niet aan te kunnen'', schreef de krant Die Welt.

Nazi-Duitsland

Merkel wordt in de Griekse media geregeld afgebeeld met uniformen aan uit de tijd van nazi-Duitsland (1933-1945) en met een hakenkruisvlag van dat rijk.

Een Griekse uitgever, Georgios Trangas, heeft bij het Internationaal Strafhof in Den Haag geklaagd over Merkels minister van Financiën, omdat hij in Griekenland misdaden tegen de menselijkheid zou plegen met het Duitse economische beleid.

ECB

Merkel en haar medewerkers hebben de uitnodiging voor een bezoek die Samaras dit voorjaar deed, aangenomen om te proberen de Griekse gemoederen te bedaren. Het zou uitstralen dat Griekenland weer kan rekenen op noodkrediet.

Een probleem is nu dat het er niet naar uitziet dat Athene dinsdag al een akkoord heeft gesloten met de ECB, het IMF en de EU over vereiste bezuinigingen over 2013 voor dat krediet.

Alles over de schuldencrisis