MANILLA - De Filipijnse regering en moslimrebellen in het zuiden van het land hebben zijn het eens geworden over een plan om vrede te sluiten.

Dit heeft de Filipijnse president Benigno Aquino zondag bekendgemaakt.

Het plan behelst een schema om uiterlijk in 2016 te komen tot een nieuwe autonome regio in de gebieden waar islamieten de meerderheid vormen. De Filipijnen zijn overwegend rooms-katholiek. 

De strijd in het zuiden van de het land duurt al circa 40 jaar en heeft naar schatting 100.000 mensen het leven gekost. Er wordt al 15 jaar geprobeerd de strijd via onderhandelingen te beëindigen.

Dit lijkt nu afgelopen week tijdens onderhandelingen in de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur gelukt.

Olie

In de omstreden gebieden op onder meer het eiland Mindanao, ongeveer 900 kilometer ten zuidoosten van Manilla, zijn enorme olie- gasreserves die nauwelijks worden aangeboord door de strijd.

Een topman van de separatisten van het Moro Islamitische Bevrijdingsfront (MILF), Ghazali Jaafar, begroette het akkoord zondag.

''Wij zijn erg blij en danken de president'', aldus Jaafar. Het MILF ziet af van zijn ambitie een onafhankelijke staat te stichten.

Stroom van wapens

Het MILF is verreweg de belangrijkste islamitische rebellengroep op de Filipijnen. De acties van de MILF hebben geleid tot een stroom van wapens naar de zuidelijke Filipijnen en ook de komst van extremisten.

Zo wordt de groep Abu Sayyaf, die het gedachtegoed van al-Qaeda koestert, verantwoordelijk gehouden voor talrijke bloedige aanslagen. De MILF zegt niets met die extremisten te maken te hebben.

Marcos

De bloedige opstand van islamieten in het zuiden van de Filipijnen begon in de jaren 70 onder het repressieve bewind van dictator Ferdinand Marcos.

Aanvankelijk heette de separatistische guerrillabeweging MNLF (Moro Nationaal Bevrijdingsfront). Het MILF is er een afsplitsing van. Het MNLF tekende vrede met Manilla in 1996.