CARACAS - Bijna 19 miljoen Venezolanen kunnen zondag hun stem uitbrengen in de spannendste presidentsverkiezingen sinds tijden.

De onder armen populaire linkse populist en president Hugo Chávez verwacht weer te worden herkozen.

Hij zal dan aan het einde van zijn volgende ambtstermijn in 2019 20 jaar lang geregeerd hebben over het olierijke Venezuela. Maar zijn tijd lijkt voorbij. Het land verkeert ondanks de olieprijzen in een diepe crisis en de 58-jarige Chávez heeft net een worsteling van een jaar met kanker achter de rug.

Zijn tegenstander zondag, de 40-jarige Henrique Capriles, bezweert dat Chávez' autoritaire bewind nu meer dan genoeg is geweest.

Er heerst ook onder de armen groeiende verbijstering over het falen van de economie, het gebrek aan rechtshandhaving, de aftakeling van de infrastructuur en het geregeld uitvallen van de stroomvoorziening.

Eerlijk

De campagne was niet eerlijk omdat Chávez het hele staatsapparaat en media tot zijn beschikking heeft.

Maar de goed georganiseerde verkiezingen zelf zijn volgens waarnemers relatief eerlijk, zij het dat het voor veel ambtenaren geen geheime stemming wordt en hun werkgever straks weet op wie ze stemden.

Chávez leidt in peilingen, maar zijn centrumrechtse uitdager Capriles maakt kans te winnen.

Grenzen

In de aanloop naar de presidentsverkiezingen heeft Venezuela zondag de grenzen gesloten voor personen en voertuigen. Dat maakte de Venezolaanse minister van Binnenlandse Zaken, Tareck El Aissami, via Twitter bekend.

Het is een van de vele veiligheidsmaatregelen rond de stembusgang in het Zuid-Amerikaanse land.