DAMASCUS - De Syrische president Bashar al-Assad heeft zoals gebruikelijk op 6 oktober de militairen herdacht die in de oorlog van 1973 tegen Israël om het leven kwamen. 

Assad legde een krans bij het graf van de onbekende soldaat. Dat ligt op een berg aan de noordwestelijke rand van de Syrische hoofdstad, niet ver van het voornaamste presidentiële paleis.

Assad vertoont zich nog maar zelden sinds de protesten, die anderhalf jaar geleden tegen zijn regime begonnen, zijn uitgelopen op een bloedige burgeroorlog. De oorlog heeft ook delen van Damascus en de economische hoofdstad Aleppo, 300 kilometer noordelijker, bereikt.

Assads troepen lijden naar het zich laat aanzien steeds grotere verliezen in hun strijd tegen de binnenlandse oppositie en tegen buitenlandse jihadisten die zich in het strijdgewoel hebben gestort. Er zijn volgens schattingen al tussen de 30.000 en 40.000 mensen om het leven gekomen.

De vierde Arabisch-Israëlische oorlog duurde van 6 tot 25 oktober 1973 en kostte naar schatting 8000 Syrische militairen het leven.

Alles over de situatie in Syrië in ons dossier over de onrust in het Midden-Oosten