VATICAANSTAD - De butler van paus Benedictus XVI, Paolo Gabriele (46), is zaterdag door de rechter in Vaticaanstad veroordeeld tot anderhalf jaar cel wegens diefstal van vertrouwelijke documenten.

Persbureau Reuters meldt dat Gabriele niet naar de gevangenis hoeft: hij zal zijn straf uitzitten onder huisarrest in zijn eigen apartement in Vaticaanstad.

De aanklager had zaterdag 3 jaar cel geëist wegens het ontvreemden van vertrouwelijke documenten van de paus. Aanklager Nicola Piccardi beklemtoonde daarbij dat er geen bewijs is dat Gabriele handlangers had.

De verdediging, die werd gevoerd door advocate Cristina Arrú, vroeg vergeefs de butler niet wegens diefstal te veroordelen, maar hem te berispen wegens oneigenlijk gebruik van documenten.

Gabriele heeft betoogd dat hij niets heeft gestolen en de documenten wilde openbaren uit liefde voor de kerk en de paus.

Een woordvoerder van het Vaticaan liet weten dat de paus de butler ''hoogstwaarschijnlijk'' gratie zal verlenen waardoor deze zijn straf niet zal hoeven uitzitten. De advocaat van Gabriele zei na het vonnis niet in beroep te zullen gaan.