BEIROET - Syrische rebellen hebben naar eigen zeggen een luchtafweerbasis met een hele voorraad raketten bij Damascus veroverd.

De aanval donderdag werd vrijdag gemeld via een video op YouTube.

Op de beelden zijn tientallen feestvierende rebellen te zien terwijl op de achtergrond zwarte rookwolken uit een militaire installatie opstijgen.

Een rebel zegt dat de aanval op de basis werd uitgevoerd vanuit de plaats Douma. Ook worden de luchtafweerraketten getoond.

De opstandelingen zijn waarschijnlijk niet in staat de raketten zelf af te schieten, maar kunnen er mogelijk wel bommen van maken. In het verleden heeft de Syrische luchtmacht stelselmatig militaire bases gebombardeerd die door de rebellen waren veroverd.

Bekijk de video:

Beter gewapend

De verovering is bijzonder omdat het leger weer stevig grip leek te krijgen op Damascus en omgeving. Het leger is veel beter bewapend dan de rebellen en de opstandelingen hebben zwaar te lijden onder de continue luchtaanvallen.

In het oosten van Damascus hebben de rebellen vrijdag naar eigen zeggen een officier van de Republikeinse Garde, een elite-eenheid van president Bashar al-Assad, gevangen genomen.

Homs

De Syrische luchtmacht heeft vrijdag zware bombardementen uitgevoerd op wijken van opstandelingen in de stad Homs. Dat meldde de BBC op gezag van het Syrische Observatorium voor Mensenrechten.

Volgens de organisatie waren de bombardementen de zwaarste in 5 maanden tijd op de derde stad van Syrië. Vooral de wijk Khaldiyeh werd zwaar onder vuur genomen. Of er slachtoffers zijn gevallen, is niet bekend. Ook in andere steden, zoals Aleppo, Damascus en Idlib werd gevochten.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten