Romney heeft spijt van '47 procent'

WASHINGTON - De Republikeinse presidentskandidaat Mitt Romney heeft spijt betuigd over zijn omstreden opmerkingen waarmee hij 47 procent van de Amerikanen wegzette als klaplopers die geen inkomstenbelasting betalen en volledig afhankelijk zijn van de overheid.

In een interview met de nieuwszender Fox News zei hij donderdagavond dat zijn uitlatingen ''volkomen fout'' waren. Eerder had hij bij wijze van verontschuldiging zuinig gezegd dat zijn gewraakte uitlatingen niet ''elegant'' waren.

Romney, die ook had gezegd dat de 47 procent op president Barack Obama zou stemmen om hun uitkeringen zeker te stellen, deed zijn uitspraken tijdens een besloten bijeenkomst met rijke sponsors. Een video van de bijeenkomst lekte vorige maand uit en verscheen op internet.

Kritiek

Romney kreeg een storm van kritiek over zich, ook van conservatieve Republikeinen. De uitlatingen waren koren op de molen van het Obama-kamp, omdat ze het beeld van de Republikein bevestigden als zou hij een rijkaard zijn die niet geeft om de gewone Amerikanen.

''In dit geval heb ik iets gezegd dat volkomen fout is. Ik denk dat ik mijn leven heeft laten zien dat ik om 100 procent (van de Amerikanen) geef'', aldus Romney tegen Fox News.

Romney maakte woensdag een sterke indruk in het eerste rechtstreekse debat met Obama, die op zijn beurt afwezig en vermoeid oogde. De algemene opinie is dat Romney winnaar was van het debat.

Tot verrassing van zijn velen uit het Obama-kamp, zei de zittende Democratische president in het debat niets over de '47 procent opmerkingen' van Romney. Volgens commentaren had Obama zijn Republikeinse tegenstrever in het defensief kunnen drukken als hij dat wel had gedaan.

Alles over de verkiezingen in de VS in ons dossier

Lees meer over:
Tip de redactie