WASHINGTON - De Nederlandse advocate Adèle van der Plas en enkele anderen zijn donderdag gehoord door Amerikaanse Congresleden over een vermeende misbruikzaak in Nederland. 

Ze suggereerde een doofpotaffaire, waarbij de hoogste ambtenaar van het Nederlandse ministerie van Justitie uit de wind wordt gehouden.

Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie liet weten dat hij achter zijn hoogste ambtenaar blijft staan.

Hij wordt in verband gebracht met misbruik van minderjarigen in onder meer Turkije, maar bij meerdere onderzoeken is er geen enkel bewijs gevonden dat de beschuldigingen juist zijn, heeft Opstelten aan de Tweede Kamer geschreven.

Onderzoek

Volgens de advocate is echter in de zaak geen deugdelijk onderzoek gedaan, ondanks aanwijzingen. Ze sprak tegenover de zogeheten Helsinki Commission. Die ziet toe op de naleving van de Helsinki-akkoorden; internationale afspraken over mensenrechten, waaronder mensenhandel en kindermisbruik.

Ook een oud-recherchechef, Klaas Langendoen, kreeg spreektijd. Hij deed als privédetective onderzoek, in opdracht van Van der Plas. Het verhaal van een vermeend slachtoffer was ook te horen. De zitting werd voorgezeten door het Republikeinse Congreslid Chris Smith.

De Amerikanen zien overigens niet direct reden voor twijfel aan het Nederlandse rechtssysteem, maar stellen dat geen enkel systeem feilloos is. De 'briefing' wordt geëvalueerd, waarna de bevindingen kunnen leiden tot uitgebreidere gesprekken.