AMSTERDAM - De Argentijns-Nederlandse piloot Julio Poch vreest dat hem in Argentinië een levenslange celstraf boven het hoofd hangt. 

De voormalige Transavia-piloot zit al drie jaar vast in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires in afwachting van zijn proces over zijn rol bij de doodsvluchten tijdens de laatste militaire dictatuur in Argentinië.

In een interview met het EO-programma De Vijfde Dag zei Poch donderdag dat hij denkt dat er geen eerlijke rechtszaak komt.

Volgens Poch zoeken de rechters niet de waarheid, maar een schuldige. Hij roept minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) op het proces nauwgezet te volgen.

Dodenvluchten

Poch zou tussen 1976 en 1983 betrokken zijn geweest bij de vluchten waarbij politieke gevangenen in zee werden gegooid. De piloot ontkent te hebben meegewerkt aan de vluchten. "In mijn tijd bij de marine heb ik nooit gehoord van dodenvluchten, echt waar." Het proces tegen Poch en tientallen andere verdachten begint 25 oktober.

Zijn advocaat Geert-Jan Knoops heeft deze week opnieuw overleg gehad met het ministerie over de zaak. Knoops wil dat het ministerie de familie financieel ondersteunt omdat die veel reiskosten hebben als ze naar Argentinië gaan.

Ook vindt de raadsman dat Nederland moet aanbieden garant te staan voor Poch, zodat hij op borgtocht kan vrijkomen.