AKCAKALE - Turkije wil geen oorlog met Syrië, maar is wel vastbesloten de grenzen en de bevolking te beschermen.

Dat heeft de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan donderdag gezegd, enkele uren nadat het Turkse parlement een wet had goedgekeurd voor militair optreden tegen Syrië.

De aangenomen wet maakt het mogelijk dat Turkije unilateraal, zonder dat zijn westerse of Arabische bondgenoten betrokken worden, kan reageren op Syrische vijandelijkheden. Donderdag riep VN-chef Ban Ki-moon Turkije en Syrië op tot terughoudendheid. 

Demonstratie

Rond de tienduizend mensen hebben donderdagavond in Istanbul gedemonstreerd tegen een eventuele oorlog met Syrië. Verschillende maatschappelijke organisaties sloegen de handen ineen om hun ongenoegen te uiten over een wet die het Turkse parlement donderdag aannam om militair grijpen mogelijk te maken.

De demonstranten droegen spandoeken met teksten als 'Imperialisten zullen verliezen' en 'AKP, handen af van Syrië'. Turken zijn van oudsher fel gekant tegen interventies in andere landen, door welk land dan ook.

Geen oorlogsverklaring

Volgens vicepremier Besir Atalay is het geen oorlogsverklaring, maar geeft het besluit van het parlement Turkije het recht toekomstige Syrische aanvallen met militaire middelen te beantwoorden. De aangenomen wet heeft 'afschrikwekkende kwaliteiten', aldus Atalay. Wel benadrukte hij dat samenwerking met de internationale gemeenschap de 'hoogste prioriteit' heeft.

Het Turkse leger nam donderdag voor de tweede opeenvolgende dag Syrische doelen onder vuur, meldden staatsmedia. Woensdag voerde Turkije ook beschietingen uit nadat een Turkse grensstad was getroffen door een granaat.

Die werd vermoedelijk vanuit Syrië afgevuurd door Syrische militairen die tegen rebellen vechten. Vijf Turkse burgers kwamen om het leven. De Syrische autoriteiten hebben een onderzoek ingesteld naar de beschieting.

Wijs en rationeel

De Syrische gezant bij de Verenigde Naties Bashar Ja'afari zei dat de Syrische regering niet wil dat het geweld tussen Turkije en Syrië uit de hand loopt. Syrië heeft Turkije opgeroepen 'wijs en rationeel' te handelen en te voorkomen dat 'terroristen en opstandelingen' infiltreren en wapens de grens over smokkelen.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten in ons dossier