NEW YORK - VN-chef Ban Ki-moon dringt er bij Turkije en Syrië op aan ''maximale terughoudendheid'' te laten zien. 

Ban zegt ''gealarmeerd te zijn door de escalerende spanningen'' bij de Turks-Syrische grens, aldus zijn woordvoerder donderdag.

De grensoverschrijdende beschietingen houden het risico in dat het regionale conflict zich kan uitbreiden.

Ban heeft in het verleden herhaaldelijk zijn bezorgdheid geuit dat het bloedige conflict in Syrië zou kunnen overslaan naar de buurlanden. Hij doet een beroep op alle partijen om het geweld te stoppen, te beteugelen en een politieke oplossing te zoeken.

Beschieting

De verklaring kwam een dag na beschietingen vanuit Syrië waardoor vijf Turkse burgers om het leven kwamen, onder wie een moeder en drie kinderen. Turkije antwoordde met een vergeldingsactie op Syrische doelen.

''Als de situatie in Syrië nog verder verslechtert, met inbegrip van de afschuwelijke terroristische bomaanslagen in Aleppo deze week, waarbij tientallen mensen waaronder burgers om het leven kwamen, nemen de risico's van het regionale conflict en de bedreiging van de internationale vrede en veiligheid toe", zei hij.

De woordvoerder zei dat de speciale VN-gezant voor Syrië, Lakhdar Brahimi, al contact had gehad met Turkse en Syrische functionarissen om een versoepeling van de spanningen aan te moedigen.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten