SMIR - De abortusboot is dagen geleden als plezierjacht de haven van Marina Smir binnengevaren.

Al voor de aankondiging dat de Nederlandse stichting Women on Waves met het schip naar Marokko zou komen, lag het schip in de haven.

Dat heeft de stichting laten weten. De activisten van Women on Waves bereikten de haven donderdag te voet, waarop banners op het zeiljacht werden gehesen. Ze moesten wel een omweg nemen, omdat boze demonstranten zich bij de haven hadden verzameld.

Voor de haven voer een Marokkaans schip, om de abortusboot tegen te houden op het moment dat die de haven zou proberen binnen te varen. De Marokkaanse autoriteiten hadden vooraf aangekondigd dat ze niet gediend waren van het bezoek van de Nederlandse activisten.

Succes

Gunilla Kleiverda van Women on Waves, gynaecologe van beroep, zegt dat de actie een succes is. ''Het doel was het opstarten van een discussie, de boot is maar bijzaak. We wilden het gezondheidsprobleem aan de kaak stellen, en de Marokkaanse kranten beginnen daar nu over te schrijven.''

Volgens de stichting ondergaan iedere dag honderden Marokkaanse vrouwen een abortus, vaak op onveilige wijze. Op de abortusboot zijn medische faciliteiten aanwezig om op een veilige manier een zogeheten overtijdbehandeling uit te voeren.

Behandeld

De kans dat dit ook echt gaat gebeuren is klein. De activisten gaan de komende dagen plaatselijke pro-abortusactivisten ondersteunen en voorlichting geven aan vrouwen over manieren waarop ze veilig een abortus kunnen ondergaan.

Het is niet bekend of vrouwen zich voor een ingreep hebben aangemeld. Women on Waves heeft een informatienummer bekendgemaakt dat vrouwen kunnen bellen. Ze krijgen dan een boodschap te horen met een instructie voor gebruik van medicijnen, die zonder recept verkrijgbaar zijn. De methode is volgens de activisten veilig bevonden door de Wereldgezondheidsorganisatie.

Vergunning

De bemanning van de boot heeft geen vergunning voor het uitvoeren van overtijdbehandelingen. Dat zegt een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid donderdag. Volgens Women on Waves is geen vergunning nodig.

In de overkoepelende vergunning die de organisatie kreeg, is vastgelegd dat de abortusboot telkens wanneer wordt uitgevaren opnieuw een vergunning voor het uitvoeren van overtijdbehandelingen of abortussen moet aanvragen bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

"De inspectie eist dat onder meer omdat telkens met verschillende boten wordt gevaren en zo beter zicht kan worden gehouden op wat de organisatie exact doet," licht de woordvoerder toe.

Strafbaar

Women on Waves is volgens het ministerie strafbaar als in de wateren van Marokko overtijdbehandelingen worden uitgevoerd. Zonder vergunning mag de organisatie alleen voorlichting geven. Volgens het ministerie is de organisatie er onlangs nog op gewezen dat een vergunning nodig is.

Volgens Women on Waves valt het uitvoeren van overtijdbehandelingen met medicatie niet onder de abortuswet en is daarom geen vergunning vereist. De organisatie is dan ook zeker van plan deze behandelingen uit te voeren. De organisatie is niet van plan abortussen, die tot verder in de zwangerschap mogelijk zijn, uit te voeren.

Belaagd

Oprichter van de organisatie Rebecca Gomperts werd in de haven van Smir belaagd door zo'n tweehonderd Marokkaanse demonstranten die haar uitmaakten voor 'terrorist' en 'moordenaar', terwijl zij afbeeldingen van bloedende embryo's meedroegen.

De abortusboot voer naar Marokko op uitnodiging van de Mouvement Alternatif pour les Libertés Individuelles (MALI), die legalisering van abortus nastreeft. In Marokko is abortus illegaal. Desondanks zouden dagelijks zes- tot achthonderd zwangerschappen worden afgebroken.