ANKARA - Het Turkse parlement heeft donderdag ingestemd met een wet die het leger toestaat Syrië binnen te vallen ''als dat noodzakelijk wordt geacht''.

Dat hebben parlementariërs gezegd. Onder de Turkse grondwet kan het leger alleen grensoverschrijdende acties uitvoeren, als het parlement daarmee instemt.

Het wetsvoorstel werd met 320 tegen 129 stemmen aangenomen.

De leden van de regerende islamitische AK-Partij van premier Recep Tayyip Erdogan en de rechts-nationalistische partij MHP stemden voor, de vertegenwoordigers van de sociaaldemocratische CHP en de pro-Koerdische partij BDP waren tegen.

Spanningen

De spanningen tussen Turkije en Syrië liepen woensdag op, toen vijf inwoners van het Turkse grensdorp Akçakale omkwamen door een granaatbeschieting vanuit Syrië.

Turkije voerde later met artillerie een vergeldingsaanval uit op Syrië, waarbij volgens onbevestigde berichten enkele militairen zouden zijn omgekomen.

Beelden uit Akçakale woensdag:

Rosenthal

Demissionair minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal noemt de situatie "zorgelijk". ''Nederland staat achter Turkije en roept Syrië op om de gewelddadigheden en schendingen van het internationaal recht onmiddellijk te staken", aldus de minister donderdag.

Alles over de situatie in Syrië