SMIR - Een Marokkaans marineschip blokkeert de haven van Marina Smir, vlakbij Tetouan, om te voorkomen dat de abortusboot van Women on Waves de haven binnenloopt.

Dat meldt Women on Waves donderdag.

''De hele haven is afgesloten en er varen verschillende boten voor de kust", aldus Rebecca Gomperts, abortusarts en oprichter van de organisatie. "We gaan nu uitzoeken wat we nog wél kunnen doen."

Journalisten worden door de autoriteiten bij de haven weggehouden. Marina Smir is volgens een verslaggever van het Franse persbureau AFP tot verboden gebied verklaard wegens militaire manoeuvres.

De Marokkaanse autoriteiten hadden eerder al aangekondigd er alles aan te doen om te voorkomen dat er op de boot abortussen worden uitgevoerd. Abortus is verboden in Marokko.

Haven

De bedoeling was dat de boot rond het middaguur de haven in Marokko zou binnenlopen. Women on Waves liet eerder weten ervoor te zorgen dat de vrouwen uit Marokko die abortus willen laten plegen, van de wal naar de boot worden gebracht.

Op de boot zijn medische faciliteiten aanwezig om op een veilige manier een abortus uit te voeren.

De boot blijft tijdens de uitvoering van de medische ingrepen in internationale wateren om juridische vervolging te voorkomen.

Tongeren

GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren vindt het tegenhouden van de abortusboot ''onacceptabel''. 

Van Tongeren: ''Indien de autoriteiten de haven blokkeren, zal ik minister Rosenthal vragen Marokko op te roepen zich aan internationale regels te houden. Ongewenst zwanger zijn is al erg genoeg. Met Women on Waves pleit ik vandaag voor de beschikbaarheid van veilige abortus, zodat vrouwen niet zijn overgeleverd aan aborteurs in achterafsteegjes.''

Volksgezondheid

Volgens het ministerie van Volksgezondheid (VWS) mag Women on Waves geen abortussen of overtijdbehandelingen uitvoeren op een boot.

Volgens het ministerie heeft de organisatie hiervoor geen vergunning aangevraagd. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft dat de organisatie verschillende keren laten weten.

Women on Waves heeft hierover donderdag nog een brief gekregen van de inspectie, aldus de woordvoerster.

Controleren

Women on Waves moet volgens het ministerie elke keer een vergunning aanvragen als ze met een schip naar een land toegaan om abortussen of overtijdbehandelingen te geven. Dan kan IGZ vooraf op kwaliteit en veiligheid van de zorg en de nazorg controleren.

In internationale wateren is de Nederlandse wet van kracht op de boot omdat die onder Nederlandse vlag vaart, voegde de woordvoerster eraan toe.