OSLO - De Colombiaanse regering en de guerrillagroep FARC houden woensdag 17 oktober een gezamenlijke persconferentie in de Noorse hoofdstad Oslo.

Dat zei de Noorse regering donderdag. De twee partijen begonnen daar deze week met vredesbesprekingen.

President Juan Manuel Santos nam eerder dit jaar het initiatief voor de vredesbesprekingen. De gesprekken betekenen een definitieve breuk met het beleid van de vorige president, Álvaro Uribe (2002-2010).

Die probeerde de FARC-rebellen met geweld onder de duim te krijgen. Dat leek succesvol, maar rond 2008 kreeg het Colombiaanse leger weer tegenslagen te verwerken.

Eerder deze week maakte Santos (61) bekend dat hij prostaatkanker heeft. Hij legt zijn functie niet neer. Volgens het staatshoofd schatten artsen zijn kans op genezing rooskleurig in.

Boeren

Bijna 50 jaar geleden begon de FARC als een marxistische guerrilla van boeren. De beweging en het gebied dat ze beheerste, groeiden sterk in de jaren 70 en 80. Daarmee werd de FARC ook een drugsorganisatie met enorme inkomsten.

Maar na de opkomst van deze 'narcoguerrilla' boette de FARC vanaf het begin van deze eeuw aan kracht in. De Nederlandse Tanja Nijmeijer strijdt mee met de FARC.