REGENSBURG - De uiterst conservatieve Britse bisschop Richard Williamson moet een boete betalen, omdat hij de Holocaust heeft ontkend.

Over de hoogte van de boete wilde de rechtbank in het Zuid-Duitse Regensburg donderdag niets zeggen. De boete kan niet hoger zijn dan 6500 euro.

Williamson werd in juni vorig jaar tot een boete van dat bedrag veroordeeld. Hij hoefde niet te betalen, omdat er procedurefouten waren gemaakt door de rechtbank in Regensburg. Het proces moest over.

Williamson gaf enkele jaren geleden in Duitsland een interview aan een Zweedse tv-zender. In het gesprek, dat begin 2009 op tv was, ontkende hij de moord op 6 miljoen Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Gaskamers

Hij zei onder meer dat er geen gaskamers waren geweest in de concentratiekampen van de nazi's. Ook zouden er in de kampen 'slechts' 200.000 tot 300.000 Joden zijn omgekomen. Het ontkennen van de Holocaust is verboden in Duitsland.

De Brit is lid van de uiterst conservatieve priesterbroederschap Pius X. Hij werd in 1988 uit de Rooms-Katholieke Kerk gezet, maar kort na het omstreden interview nam de huidige paus Benedictus XVI hem weer op in de boezem van de kerk.