Romney scoort tegenover voorzichtige Obama

AMSTERDAM - De Amerikaanse president Barack Obama koos voor de verdediging tijdens het eerste debat met zijn tegenstrever Mitt Romney.

Tientallen miljoenen Amerikanen keken mee terwijl de kandidaten in Denver (Colorado) voor het eerst op televisie de degens kruisden.

Obama onthield zich van al te harde aanvallen op zijn rivaal. Hij lijkt daardoor de gunst van veel kijkers te hebben verloren. Volgens een eerste peiling van CNN vond 67 procent van de kijkers de Republikein Mitt Romney de winnaar van het debat.

Slechts 25 procent van de 430 door de nieuwszender gepeilde kijkers vond de president de sterkste spreker. Ook in andere, vroege peilingen liet Romney de president achter zich.

De Republikeinse presidentskandidaat Mitt Romney hamerde op het onvermogen van president Barack Obama om de kwakkelende economie aan te zwengelen. Die kritiek van Romney kwam niet onverwacht.

Economische groei

''De economische groei is trager dan vorig jaar. En die was trager dan het jaar daarvoor'', aldus de Republikein. Romney mikte direct op de zwakke plek van zijn rivaal en wees op de miljoenen werklozen die het land telt.

''Voor mij draait het om banen. Banen voor het Amerikaanse volk'', vatte Romney zijn positie samen. Volgens de Republikein zoekt Obama een oplossing voor de economische problemen in een ''grotere overheid'' die ''meer uitgeeft, meer belastingen heft en meer reguleert''.

Romney beweerde onder andere twaalf miljoen banen te zullen creëren als hij president wordt. Hij voegde daar echter niet aan toe dat uit voorspellingen van onderzoeksbureaus blijkt dat dit aantal tot 2016 sowieso gehaald zal worden, los van het feit of Romney president wordt of niet.

Obama liet op zijn beurt weten dat onder zijn presidentschap bijna vijf miljoen banen werden gecreëerd. Wat hij niet zei, was dat bijna hetzelfde aantal banen verloren is gegaan, waardoor het aantal nieuwe banen in werkelijkheid net boven de honderdduizend uit komt. Dit blijkt uit een berekening van de Amerikaanse zender CNN.

Overheid

Obama hekelde juist het voornemen van zijn rivaal om de overheid in te krimpen. Volgens de president is de Republikein een voorstander van minder regels en van belastingverlagingen waar vooral de rijken van profiteren.

''Ik denk daar anders over'', aldus Obama. De plannen van Romney om het begrotingstekort terug te brengen, gaan volgens Obama ten koste van de onderwijs en zorg. De Amerikaanse president presenteerde zichzelf meermalen als puinruimer na het vertrek van zijn impopulaire Republikeinse voorganger George W. Bush.

Hij sneerde dat het torenhoge begrotingstekort van het land deels is te wijten aan ''twee oorlogen die zijn betaald met een creditcard'', waarmee hij verwees naar de door Bush begonnen conflicten in Irak en Afghanistan.

Obama verdedigde zijn zorghervormingen, die gelden als zijn voornaamste wapenfeit. Daarbij koos hij voor de aanval: Door de plannen van Romney zouden 15 miljoen Amerikanen zonder ziektekostenverzekering komen te zitten.

Beelden van het debat:

Obamacare

Romney vindt de zorgwet 'Obamacare' van Obama een aanslag op de economie. De wet regelt dat alle Amerikanen vanaf 2014 een ziektekostenverzekering moeten hebben, maar volgens Romney neemt de overheid met Obamacare teveel hooi op haar vork.

''De overheid is niet effectief in het terugbrengen van de kosten van wat dan ook'', haalde Romney uit. De Republikein ziet meer in marktwerking in de zorg.

Romney verweet zijn rivaal dat, als onderdeel van de Obama’s zorgwet Medicare, een commissie zal worden aangesteld die ‘zal bepalen welke zorg mensen moeten krijgen.’

Echter, volgens de Amerikaanse wet kan zo een commissie, die volgens Obama zal bestaan uit zorgdeskundigen en artsen, dit soort beslissingen helemaal niet nemen. Obama liet weten dat de functie van de commissie is om te kijken waar kosten bespaard kunnen worden binnen de Medicare.

Peilingen

Vooral voor Romney stond tijdens het tv-debat veel op het spel. De Republikeinse presidentskandidaat loopt in verschillende cruciale staten achter in de peilingen. De debatten worden door sommige analisten gezien als de laatste kans voor Romney om nog in te lopen op zijn rivaal.

Charles Groenhuijsen: Romney is terug in de race
Lees alles over de verkiezingen in de VS in ons dossier

Eerste verkiezingsdebat VS

De Republikeinse presidentskandidaat Mitt Romney hamerde tijdens het eerste verkiezingsdebat zoals verwacht op het onvermogen van president Barack Obama om de kwakkelende economie aan te zwengelen © AFP
"De economische groei is trager dan vorig jaar. En die was trager dan het jaar daarvoor", aldus de Republikein. © AFP
Romney mikte direct op de zwakke plek van zijn rivaal en wees op de miljoenen werklozen die het land telt. "Voor mij draait het om banen. Banen voor het Amerikaanse volk" © AFP
Volgens de Republikein zoekt Obama een oplossing voor de economische problemen in een "grotere overheid" die "meer uitgeeft, meer belastingen heft en meer reguleert". © AFP
© AFP
Obama hekelde juist het voornemen van zijn rivaal om de overheid in te krimpen. Volgens de president is de Republikein een voorstander van minder regels en van belastingverlagingen waar vooral de rijken van profiteren. © AFP
© AFP
© AFP
© AFP
© AFP
© AFP
Presidentskandidaat Mitt Romney arriveert in Denver voor aanvang van het eerste verkiezingsdebat. © AFP
President Barack Obama komt aan in Denver, Colorado voor aanvang van het eerste verkiezingsdebat in de Verenigde Staten. © AFP
Monitors worden getest voorafgaand aan het verkiezingsdebat in Denver. © AFP
Een aanhanger van presidentskandidaat Mitt Romney draagt een spandoek om zijn steun te betuigen tijdens het eerste verkiezingsdebat. © AFP
Een aanhanger van president Barack Obama draagt een spandoek om zijn steun te betuigen tijdens het eerste verkiezingsdebat. © AFP
Voorafgaand aan het eerste verkiezingsdebat in de Verenigde Staten wordt het podium van de University of Denver gezogen waar het debat plaats zal hebben. © AFP
Stoelen zijn gereserveerd voor het eerste verkiezingsdebat van de Amerikaanse verkiezingen in Denver. © AFP

Tip de redactie