ANKARA - Turkije heeft woensdag en donderdagochtend doelen in Syrië onder vuur genomen, als vergelding voor de beschieting van de Turkse grensplaats Akçakale. De Turkse regering heeft dat bekendgemaakt.

De Syrische mensenrechtenorganisatie Observatorium voor de Mensenrechten heeft gemeld dat er in de nacht op woensdag Syrische militairen om het leven zijn gekomen.

Het is onduidelijk hoeveel soldaten zijn gesneuveld tijdens de beschieting.

De beschietingen gingen tot woensdag tot laat in de avond door.

'Provocaties'

''Turkije zal dergelijke provocaties door het Syrische regime tegen onze nationale veiligheid nooit onbeantwoord laten'', aldus de verklaring.

''Onze strijdkrachten in het grensgebied hebben onmiddellijk en volgens de geldende 'rules of engagement' gereageerd op deze afschuwelijke aanval.'' De doelen zijn volgens de Turkse regering geïdentificeerd met radar en vervolgens met artillerie bestookt.

De Turkse regering wil toestemming van het parlement om Syrië te kunnen binnenvallen ''als dat noodzakelijk wordt geacht''. Het parlement komt donderdagochtend bijeen om over de kwestie te spreken. Onder de Turkse grondwet kan het leger alleen grensoverschrijdende operaties uitvoeren als het parlement daar toestemming voor geeft.

Woensdag kwamen in Akçakale vijf mensen om door granaten die in Syrië waren afgevuurd. Volgens de burgemeester van de plaats kwamen daarbij een vrouw en kinderen om het leven. Het Syrische leger zou op rebellen hebben geschoten, waarbij projectielen op Turkse bodem terechtkwamen.

NAVO

De NAVO heeft woensdag een onmiddellijk einde geëist van agressieve handelingen door Syrië tegen NAVO-lidstaat Turkije. Dat heeft het militaire bondgenootschap bekendgemaakt.

In de verklaring laat de NAVO weten achter bondgenoot Turkije te staan. De organisatie eist van de Syrische regering dat het een einde maakt aan ''de flagrante schendingen van het internationaal recht''.

De NAVO-ambassadeurs waren woensdagavond in Brussel bijeengekomen voor een crisisberaad over een Syrische beschieting op Turkije. Het beraad gebeurde volgens Artikel 4 van het NAVO-handvest. Dat voorziet in overleg als een lidstaat wordt bedreigd in zijn territoriale integriteit, politieke onafhankelijkheid of veiligheid.

VN

De VN-Veiligheidsraad heeft woensdag de toenemende spanningen tussen Syrië en Turkije besproken. ''Het is zeer verontrustend en het is vanmiddag aan de orde gesteld en besproken in de raad'', zei de Britse VN-gezant Mark Lyall Grant, eraan toevoegend dat de raad nu op een brief van Turkije wacht over het incident in afwachting van mogelijke nieuwe stappen.

De Veiligheidsraad was al in vergadering over andere kwesties toen Turkije meldde dat het uit vergelding doelen in Syrië had bestookt.

Geweld

De voorheen goede relatie tussen Turkije en Syrië heeft het laatste jaar te lijden gehad onder geweld. In juni schoot de Syrische luchtafweer een Turks militair straalvliegtuig uit de lucht, waardoor twee vliegers omkwamen. In november vorig jaar schoten Syrische militairen op Turkse pelgrims die door Syrië trokken.

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon riep beide landen op de spanningen te verminderen. Hij vroeg de Syrische regering de territoriale integriteit van Turkije en andere buurlanden te respecteren. Hij waarschuwde dat het anderhalf jaar oude conflict in Syrië steeds meer schade berokkent aan andere landen in de regio.

Zorgen

Een woordvoerster zei dat de NAVO de situatie aan de Turks-Syrische grens ''op de voet en met grote zorg'' volgt.

De Verenigde Staten, net als Turkije NAVO-lid, lieten weten met Ankara te gaan overleggen over ''volgende stappen''. Minister van Buitenlandse zaken Hillary Clinton verklaarde dat de VS ''verontwaardigd'' zijn over de beschieting.

Turkije stelde eerder ook de VN op de hoogte. Het staat nog niet vast door wie de granaten zijn afgevuurd, maar volgens de burgemeester van Akçakale schoot het Syrische leger op rebellen en werd de Turkse plaats daarbij geraakt. Hij liet weten dat onder de doden een vrouw en kinderen zijn.

Condoleances

Syrië heeft woensdag zijn 'condoleances' aangeboden aan de families van slachtoffers van de granaatinslagen op Turkse bodem. Dit zei minister van Informatie Omran Zoabi.

Ook verklaarde Syrië de soevereiniteit van buurlanden te respecteren en drong er bij ''staten en regeringen'' op aan wijs en rationeel te handelen. Ook deed het land een oproep aan omringende landen de soevereiniteit van Syrië te respecteren en ''terroristen'' te stoppen die het land willen binnenkomen.

Syrië kondigde verder een onderzoek aan naar de oorsprong van de granaatinslagen bij de Turks-Syrische grens. ''De betrokken partijen zijn op dit moment de oorsprong van de brand tegen Turkije aan het bestuderen'', aldus Zoabi in een verklaring voor de staatstelevisie.

Ondanks de condoleances en het onderzoek gingen de beschietingen door. Persbureau Anatolia meldde woensdag laat in de avond een aantal krachtige explosies door beschietingen.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten