VATICAANSTAD - De butler van de paus had circa 1000 belangwekkende documenten in huis die hij had gestolen van de paus.

Dat heeft een politiefunctionaris woensdag gezegd bij de strafzaak tegen de butler.

De paperassen zijn zowel kopieën als originele documenten, waarvan een deel gecodeerd. Sommige waren persoonlijke correspondentie tussen paus Benedictus XVI en kardinalen en politici. Van enkele papieren had de paus hem gevraagd om die te vernietigen, aldus de politie.

Bij huiszoeking op 23 mei bleken de documenten verstopt tussen veel andere papieren en knipsels. ''U begrijpt dat we ons ongemakkelijk voelden toen we de gegevens zagen. Het was een totale schending van de privacy van de pauselijke kring'', vertelde een agent.

Computerbestanden

De 46-jarige butler Paolo Gabriele had ook informatie hoe hij computerbestanden kon verbergen op zijn pc. Hij had ook een handleiding voor heimelijk gsm-gebruik, aldus de politie van het katholieke kerkstaatje bij Rome.

De butler had enkele vertrouwelijke documenten gelekt naar een journalist. Met het zogeheten 'Vatileaks'-schandaal' wilde de verdachte naar eigen zeggen ''het kwaad en de corruptie'' binnen het Vaticaan bestrijden. Als hij schuldig is, kan hij 4 jaar celstraf krijgen.

Het proces is geschorst tot zaterdag. Dan is het laatste woord aan de aanklagers, verdedigers en de verdachte. Daarna vellen de drie rechters naar verwachting een vonnis.

Licht

De politie verwierp woensdag de beschuldigingen van de butler dat hij na zijn arrestatie slecht was behandeld. Hij zat 53 dagen vast in een van de twee 'veiligheidsruimtes' van het Vaticaan, dat geen gevangenis kent.

De eerste 3 weken zou het licht nooit uit zijn gegaan, zo had hij geklaagd. Momenteel heeft Gabriele huisarrest.