BRUSSEL - Anders Fogh Rasmussen blijft langer de hoogste baas bij de NAVO. 

Dat maakte de organisatie bekend.

Het gaat om Rasmussens 5e jaar als chef van het militaire bondgenootschap. De nu 59-jarige oud-premier van Denemarken nam in 2009 de functie over van de Nederlander Jaap de Hoop Scheffer.

Hij werd toen benoemd voor de gebruikelijke termijn van 4 jaar met de mogelijkheid van een verlenging van 1 jaar.

'Vastbesloten'

Rasmussen sprak tijdens een persconferentie zijn vastberadenheid uit om de taken van de NAVO goed uit te voeren. ''Ik ben vastbesloten om dit na te komen.''

De termijn van de Deen eindigt nu enkele maanden voordat de huidige NAVO-missie in Afghanistan beëindigd wordt.

De NAVO is bereid na 2014 in Afghanistan een vervolgmissie op te zetten die enkel gericht is op het opleiden van Afghaanse militairen en agenten. Naar verwachting zullen de ministers van Defensie van de NAVO-lidstaten volgende week het op hoofdlijnen eens worden over deze missie. Overigens trainen de ISAF-troepen van de NAVO nu ook al Afghaanse eenheden.

'Geschikt moment'

Op de vraag of de wisseling van de wacht niet voor problemen kan zorgen, antwoordde Rasmussen ontkennend. ''1 Augustus is een geschikt moment voor een nieuwe secretaris-generaal om de nieuwe missie te overzien.''

Minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken is tevreden met het besluit. Rasmussen heeft volgens hem goed werk geleverd onder meer omdat hij de discussie is begonnen over meer defensiesamenwerking in tijden van bezuinigingen.

De Deen is naar zijn mening ook de juiste man om de missie in Afghanistan af te ronden en de NAVO-betrokkenheid met dat land daarna in juiste banen te leiden.